Η  έφιππη τοξοβολία εισήχθη στην Κύπρο από εμένα  τον Παύλο Χαραλάμπους το  2012 μετά την αποφοίτηση μου από το πρώτο σχολείο των Ελλήνων Κενταύρων  στην Ελλάδα  ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΤΡΟΧΑΣΜΟΥ  με κόστος  διδάκτρων πέραν των 2000 ευρώ με διάρκεια φοιτήσεως δύο μηνών  φωτογραφίες της εκπαίδευσης  παρατίθενται εδώ.

Με την επάνοδο  μου θεώρησα ότι  η πολεμική αυτή τέχνη είτο πρέπον να αναβιώσει στην Κύπρο του σήμερα . Άρχισα την οργάνωση  της κυπριακής σχολής βασιζόμενος στην  τεχνογνωσία  της  ελληνικής σχολής. Κατόπιν  διαβουλεύσεων με τον αρχηγό των Ελλήνων Κενταύρων   τόν κάλεσα  μέσω του ΚΟΑΖ του  οποίου είμαι  ιδρυτής και πρόεδρος για την δημιουργία του πρώτου σχολείου  εφιπποτοξοτών και στήν Κύπρο. Ως εκ τούτου το 2013  κατέρχεται  ο αρχηγός  τον ελλήνων κενταύρων με την βοηθό του  και σύντροφο του  στην Κύπρο για  την οργάνωση τού πρώτου σχολείου  ώστε να αποκτήσω μεγαλύτερη πείρα  με προσωπικά μου έξοδα καί τούς   παρείχα  στέγη διατροφή και αντιμισθία κατά  τήν τρίμηνο παραμονή τους  στο αγρόκτημα  ΕΣΤΙΑ.

Μη  φειδώμενος της εξαίρετης κυπριακής φιλοξενίας πρόσφερα στους φιλοξενούμενους  ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε χώρους ιστορικούς  της πρόσφατης ιστορίας του νησιού. Από την σχολή απεφοίτησαν  τρεις εφιπποτοξότες με κόστος που δεν ξεπέρασε τα 500 ευρώ για τον κάθε εφιπποτοξότη  φωτογραφίες παρατίθενται εδώ.

Βλέποντας το όνειρο να γίνετε πραγματικότητα ζήτησα και έγινα αποδεκτός σαν παράρτημα της ελληνικής σχολής και πάλι μέσα στα πλαίσια του ΚΟΑΖ . Η  δράσης της σχολής σχολιάστηκε  διθυραμβικά μέχρι και την άφιξη του ιδρυτή των ελλήνων κενταύρων στην Κύπρο  το 2014 για το δεύτερο σχολείο. Μπορείτε να δείτε σχετικά  δημοσιεύματα  εδώ.

Το δεύτερο σχολείο δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω αρκετών προβλημάτων  και τον Αύγουστο η σχολή στα πλαίσια του ΚΟΑΖ, γίνεται πλέον ανεξάρτητη. Η συναφής τεχνογνωσία  πλέον παρέχεται από άλλους φορείς με τους οποίους  συνεργαζόμαστε, για την εξέλιξη μας- φωτογραφικό υλικό εδώ .

Κατά το τέλος του 2014 η σχολή της έφιππης τοξοβολίας του ΚΟΑΖ  πλέον  είχε δέκα  μαθητές  οι οποίοι ασκούνταν  με τους ιδιόκτητους ίππους της σχολής – φωτογραφικό υλικό  εδώ.

Το 2015  ένα έτος γεμάτο με καινούργιες εμπειρίες. Οι καινούργιες γνώσεις που αποκτούνται  προς όφελος  των μελών μας διά της καθόδου  στήν Κύπρο ξένων αποστολών  είναι σημαντικότατες  για την ανάπτυξη τής σχολής και την δημιουργία ικανών στελεχών. φωτογραφικό υλικό  εδώ. Τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους αποκτώ άλλα δυο πόνυ, την Σελίνι η οποία κυοφορούσε  καί τον Ωρίωνα. Στις 5 Αυγούστου η ώρα 4 το πρωί είχα και τήν εμπειρία της πρώτης γέννας στήν ΕΣΤΙΑ  της μικρής Σεμέλης  ένα θαυμάσιο πόνυ με υπέροχο μουτράκι- φωτογραφικό υλικό  εδώ.

Τα μαθήματα του ΚΟΑΖ  για την έφιππη τοξοβολία διεξάγονται κάθε Σάββατο  από της 0830  μέχρι της 1600 . Τό πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά  από  δραστηριότητες προς όφελος των μαθητών όπως  είναι η  ανάγνωση  με έμφαση  στην αρχαιοελληνική  εννοιολογική  σημασία των λέξεων ,η καλλιγραφία, η  διατροφή ,ίππευση-γυμνιππευτική και μετά σάματος – θεωρία του ίππου- ήτοι ανατομία , διανοητική συναισθηματική  ανάπτυξη του ίππου, ασθένειες, εκδρομές σε αρχαιολογικούς  χώρους, μουσεία,  μαθήματα τοξοβολίας θεωρία καί πρακτικές ασκήσεις  τοξοβολίας ,μελέτη μεθόδων τοξεύσεων από άλλες σχολές ήτοι όπλισης  κράτησης της χορδής.  Προς τούτω η σχολή διαθέτη περιστρεφόμενο ιππάριο στα πρότυπα της ιαπωνικής σχολής για την ανάπτυξη της συγκέντρωσης καί της ρύθμισης της αναπνοής κατά  την τόξευση.

Ένα από τα τελευταία  μας δημιουργήματα είναι και οι δυο τοξοθυρίδες  στα πρότυπα  του κάστρου της Λάρνακα  του Κολλοσίου  της Πάφου  και  της Λεμεσού όπου οι μαθητές ασκούνται   φωτογραφίες εδώ. Η σχολή διαθέτη επίσης  μεγάλο μεταλλικό ιππάριο στο οποίο οι μαθητές εξασκούνται για την απόκτηση ευσταθείας   σαν προσομοιωτής  του κανονικού ίππου

Στην σχολή ενυπάρχει καί λειτουργεί  κοινή τράπεζα  όπου οι γονείς και οι μαθητές συντρώγουν το μεσημέρι  και απολαμβάνουν από κοινού  την μεσογειακή διατροφή . Κάθε Σάββατο ένας  γονέας η μαθητής  θα μαγειρέψει για τους υπόλοιπους- φωτογραφικό υλικό  εδώ.